6 redenen waarom je beste mensen bij je weggaan

‘Employees don’t leave companies, they leave managers.’
Waarom gaan medewerkers bij je weg? En hoe kun je dit voorkomen?

 

In het huidige economische klimaat zullen je medewerkers misschien blij zijn dat ze überhaupt een baan hebben. Maar het houdt voor iedereen een keer op. Forbes noemt zes redenen waarom ze kunnen vertrekken, en de dingen die je als manager kunt doen om het te voorkomen.

1. Een gebrek aan visie
Verwar je visie niet met je targets. Er zijn weinig werknemers die persoonlijk om je financiële doelen geven, of überhaupt weten wat deze precies zijn. Walt Disney fantaseerde ooit op een bankje in een speeltuin over een groot park waarin kinderen en ouders samen zouden kunnen spelen. We weten allemaal hoe dat verhaal verder gaat. Goede managers dragen een visie uit waar de rest van het bedrijf op kan meeliften.

2. Geen aandacht voor The Big Picture
Hebben je medewerkers het gevoel dat hun werk ertoe doet? Er is een direct verband tussen het antwoord op die vraag en hoe lang mensen bij een bedrijf blijven werken. Een van de goede voorbeelden hier is Google. Daar hebben ze er hun missie van gemaakt om alle informatie ter wereld overzichtelijk en binnen handbereik te krijgen. Daar wil je als teamlid graag aan meewerken.

3. De baas zonder empathie
Geen starter die denkt dat hij over 40 jaar nog bij hetzelfde bedrijf werkt. Andersom sturen werkgevers duizenden mensen de laan uit zonder ernaar om te kijken. Er is dus weinig loyaliteit van beide kanten. De oplossing is even simpel als goedkoop: luister eens naar je werknemers. Laat je deur open staan en zorg dat het niet bij praten blijft. Doe ook echt iets met de feedback van medewerkers.

4. De motivatie is ver te zoeken
Hier komt het verhaal van intrinsieke en extrinsieke motivatie bij kijken. Extrinsieke motivatie komt neer op de wortel en de stok, oftewel de beloning (salaris, bonus) en de straf. Met intrinsieke motivatie willen mensen vanuit zichzelf al goed presteren, omdat ze van hun werk houden en/of geloven in wat ze doen. Denk je dat de extrinsieke motivatie genoeg is? Dan lopen mensen bij jou waarschijnlijk bovengemiddeld vaak weg. Met extrinsieke motivatie alleen houden mensen het nooit lang uit.

5. Geen toekomst bij het bedrijf
Uit onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat studenten daar zich vooral bezighouden met carrière maken na hun studie. Zorg dus dat nieuwe werknemers meteen weten welke stappen ze kunnen maken binnen je bedrijf. Niet iedereen kan de directeur worden, maar als mensen het idee krijgen dat ze niet meer verder kunnen groeien, duurt het niet lang voor ze naar een andere uitdaging op zoek gaan.

6. Geen lol op de werkvloer
Alles gaat in een steeds hoger tempo en we raken steeds sneller afgeleid. Werkdagen van acht uur op kantoor worden voor steeds meer mensen een onaantrekkelijk vooruitzicht. Zorg dus voor een goede balans tussen werk en plezier. Overweeg een alternatief op de 9-tot-5-dagen met de verplichte vergaderingen.

In de VS voerde Best Buy een erg succesvolle nieuwe methode in, waarin werknemers niet meer op hun aanwezigheid werden beoordeeld, maar op hun productiviteit. De werknemers liepen daar wel de deur uit, maar omdat ze klaar waren met hun taken, niet omdat ze het bedrijf (lees: de manager) verlieten.

 

(bron: Intermediair)

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!