Manager of leider?

Wat is het verschil? En wat ben jij zelf?

Managers en leiders zijn belangrijk voor een organisatie. Voor sommigen is het verschil tussen deze twee niet meer dan de woordkeuze. Dat is echter zeker niet waar.

Voor een organisatie is het net zo belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een manager en een leider als voor een automobilist om te weten wat het verschil is tussen benzine en diesel. Beiden zijn een stuwende kracht voor het geheel, maar bij lukraak inzetten doe je meer kwaad dan goed.
Bij het tanken hebben we wel geleerd om eerst te kiezen en dan te tanken. Waarom weten directies en leidinggevenden dan zo vaak niet wat er in hun organisatie nodig is? Terwijl de consequenties van de verkeerde inzet net zo desastreus is.

De geboren manager

Hij is altijd op tijd aanwezig, heeft zijn zaken precies en systematisch voorbereid en kent alle details. Zijn maatstaven zijn zondermeer hoog en zijn beslissingen zijn weloverwogen en gestoeld op ratio, analyses, feiten, logica en richtlijnen. Hij heeft een hekel aan kritiek, falen, slordigheid en amicaal gedrag.

Mensen waarderen zijn doorzettingsvermogen, kennis en inzicht, maar ervaren ook ongevoeligheid, solistische afstandelijkheid en soms drammerigheid. Hij werkt op basis van richtlijnen en functionele gezag.

De geboren leider

Hij is energiek en aanwezig, weet wat er leeft bij “zijn” mensen en vindt voor ieder probleem een oplossing. Hij kan out-of-the-box denken, haalt het beste uit mensen en teams en kent de kracht van het motiveren, stimuleren en enthousiasmeren. Hij heeft een hekel aan afwijzing, onnodige feiten en details en sfeerproblemen.

Mensen waarderen zijn enthousiasme, optimisme en snelheid, maar ervaren ook oppervlakkigheid, slordigheid en soms naïviteit. Hij werkt op basis van relaties en respect.

De verschillen op een rij

Direct aan de slag

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Maak dan nu meteen een afspraak met Guido voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!