Competenties ondernemer

Over welke competenties moet een ondernemer beschikken om succesvol te zijn of te worden? Deze vraag wordt met grote regelmaat gesteld tijdens mijn coaching sessies met (startende) ondernemers. En hoe geweldig is het dan om dit soort reacties te krijgen:

“Zowel als persoon als ondernemer heb ik door Guido grote stappen kunnen zetten. Zelfverzekerd en vol positieve energie ga ik de toekomst tegemoet.”

Belangrijke ondernemerscompetenties hebben betrekking op kennis, inzicht en vaardigheden. Maar houding en gedrag blijken in de praktijk minstens zo belangrijk. We kunnen een onderscheid maken in drie soorten competenties:

  • Kenniscompetenties – hoofd
  • Vaardigheidscompetenties – handen
  • Attitudecompetenties- hart

Een competentie is een vaardigheid of bekwaamheid die je van nature bezit of die je hebt geleerd en ontwikkeld. Vaak heb je het in je, maar heb je net dat extra zetje nodig om het eruit te krijgen. Er zijn heel veel competenties die jou, als je ondernemer bent, succesvol kunnen maken. Welke dat voor jou specifiek zijn brengen we samen in kaart.

Enkele belangrijke competenties:

Communicatief
Zowel intern als extern zul je op de juiste manier moeten communiceren. Door je goed in te leven in je medewerkers en ze te betrekken bij je handelingen zal de betrokkenheid, deskundigheid en klanttevredenheid worden vergroot. Klanten overtuig je met de juiste argumenten en een dosis enthousiasme.

Doorzettingsvermogen
Het is belangrijk dat je durf en lef hebt en lastige situaties aanpakt, risico’s niet uit de weg gaat en je niet laat leiden door angst.

Resultaatgericht
Door het volgen van ontwikkelingen en trends en het in de gaten houden van je concurrenten kun je nieuwe kansen creëren. Inzage in je uitgaven en weten welke factoren van invloed zijn op de omzet of winst zijn essentieel.

Verantwoordelijk
Het betreft niet alleen het goed managen van je eigen werkzaamheden, maar ook het op de juiste manier leidinggeven. Neem weloverwogen beslissingen voor het behalen van je doelstellingen.

Hoe zit het met jouw ondernemerscompetenties? Aan motivatie en gedrevenheid vaak geen gebrek. Laat mij je helpen om jouw belangrijkste vaardigheden verder te ontwikkelen.

Ik begeleid je in het succesvol inzetten van jouw competenties als ondernemer!

Kennismaken met Guido? Klik hier! 

competenties ondernemer

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!