De bron van kennis is ervaring

De maandagochtendwijsheid van deze week komt van Albert Einstein. Ik moest er even over nadenken. Mij lijkt Einstein juist hét voorbeeld van iemand die inzichten kan ontwikkelen zonder daar eerst proefondervindelijk ervaring mee te hebben opgedaan. Een man van de “theoretische leerschool” als het ware.
Des te opvallender dat juist deze quote van Einstein afkomstig is.

In mijn vak, het in de kracht zetten van ondernemers, leiders en organisaties, zie ik het als een groot voordeel dat ik in de 25 jaar dat ik zelf ondernemer / directeur was, met vallen en opstaan een enorme praktijkervaring heb opgedaan, waardoor ik echt “denk, voel en praat” als een ondernemer. Zonder arrogant te willen zijn, denk ik dat een collega ondernemerscoach, die het ondernemen en leidinggeven nooit zelf heeft hoeven waar te maken, het ondanks goede training en opleiding, nooit zo kan aanvoelen en overbrengen als ik. Mijn ervaring in stralen en falen maakt de verbinding met de uitdaging van mijn cliënt toch even wat intenser, lijkt mij.

Maar naast alle ervaringen heb ik natuurlijk ook mijn theorie op orde. Naast het dagelijks werk heb ik nog 16 jaar doorgeleerd voor alles wat met ondernemen, leidinggeven en bedrijfsvoering te maken had. En later nog eens 10 jaar voor alles wat met persoonlijke ontwikkeling, psychologie, coaching, systeemdenken, gedragseffectiviteit en teambuilding te maken heeft.

Zo overpeinzend kom ik voor mijzelf tot de conclusie dat ik denk dat het beide nodig is. Praktische ervaring en theoretische kennis. En natuurlijk een voldoende dosis motivatie, maar dat spreekt voor zich. Zonder vlam en focus gaat het vuur nergens branden!

Ik ben wel benieuwd hoe jij daar over denkt. Hoe heb jij het gedaan en wat heeft het je gebracht?
Als je het met me wilt delen, stuur me dan eens een reactie. Openbaar of privé, mijn gegevens vindt je op mijn site.

PS: Meer hierover lees je op: https://www.guidovermeeren.nl/competenties-ondernemer/

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!