Denken is nog geen doen

Een van de belangrijkste taken van een ondernemerscoach, is het in beweging krijgen van mensen, ze laten focussen op hun doel en daar pro-actief naar toe werken.

Zo heb ik eens een ondernemer mogen begeleiden die al heel veel had bereikt, maar nu op een punt was gekomen waarop hij vastliep, zelfs compleet blokkeerde.
Hij had zijn schaapjes op het droge en wilde zijn bedrijf gaan verkopen om eindelijk eens tijd voor zichzelf te krijgen.
Maar dat was sneller gezegd dan geregeld. En dat lag niet aan de kopende partijen, die waren wel te vinden. Maar het idee zijn eigen onderneming te gaan verkopen, was zo enorm tegen alle gevoelens en patronen in, dat dezelfde man die tientallen jaren strijdlustig en slagvaardig het bedrijf had groot gemaakt, nu verzandde in piekeren, blokkeren en beren op de weg zetten.
In no-time belande hij in een vicieuze cirkel van twijfels en doom-denken. En daar komt niemand zonder spiegel of klankbord uit.

Want je kunt dan hoofdzaak en bijzaak niet meer onderscheiden, geen prioriteiten meer stellen, doelen bepalen of focus houden.
Het voelt als vol gas geven en tegelijkertijd de rem helemaal intrappen. Kramp in je hersenen en chaos in je emoties!  Dat maakt keukenstroop en mist in het hoofd van iedere, anders zo krachtige man.
Onbezonnenheid is natuurlijk levensgevaarlijk, maar blijven piekeren of honderd opties tegelijk onderzoeken brengt je ook niet verder…

Gelukkig is het verhaal heel goed afgelopen. Binnen afzienbare tijd kregen we tijdens constructieve coachingssessies rust, overzicht, doel, keuzes en acties op de rit.
De ondernemer wierp de ballast van zich af, vond een geschikte kopende partij en bleef gedurende het hele onderhandelingstraject scherp en doelgericht.
Bij ons laatste gesprek liet hij mij zijn nieuwe boot zien, zijn symbool voor vrijheid en rust. Waar hij op dit moment ligt afgemeerd zou ik niet weten, maar aan de berichten die hij me regelmatig stuurt, blijkt duidelijk dat het voor hem de mooiste plek is.

En dat brengt me bij de maandagochtendwijsheid van deze week; voor iedereen die TE veel twijfelt, TE lang nadenkt, NIET kan kiezen en dus NIET onderweg is naar zijn eigen geluk:

 


 

 

 

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!