DIP of DIO?

DIP of DIO, wat is dat nu weer, denk je misschien.

Zowel bij coaching als bij training hou ik nog al eens mensen een spiegel voor als ze in een contraproductieve spiraal van negatief denken zitten. Dit noemen we DIP; Denk In Problemen.
Als iemand dat doet, dan komen er alleen maar “ja-maar’s”, weerstand en onmogelijkheden.
Door bewust te kiezen voor DIO gedachtes; Denk In Oplossingen, dwing je mensen om proactief te denken, oplossingen te zoeken en de beren op de weg te laten voor wat het zijn; destructieve spookbeelden. Het klinkt zo simpel en dat is het eigenlijk ook. Iedereen kan het en je helpt een ander die in een sombere bui zit er enorm mee!

Dus als de volgende keer iemand zwelgt in zelfmedelijden en negativiteit, hou hem dan voor dat hij aan het DIP denken is en help hem om zinnen te formuleren die DIO gericht zijn. Weiger mee te praten over het probleem maar zoek samen naar de oplossingen. Je zult verbaasd staan over hoe snel de perceptie en slagvaardigheid veranderd!

Daar moest ik aan denken toen de maandagochtendwijsheid van deze week voor me lag. Gandhi is als een vuurtoren in de oceaan van positief denken. Aan hem de eer, deze week!

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!