Manager versus leider?

Manager of leider; wat is het verschil? En wat ben jij zelf?

Managers en leiders zijn belangrijk voor een organisatie. Voor sommigen is het verschil tussen deze twee niet meer dan de woordkeuze. Dat is echter zeker niet waar.
Voor een organisatie is het net zo belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een manager en een leider als voor een automobilist om te weten wat het verschil is tussen benzine en diesel. Beiden zijn een stuwende kracht voor het geheel, maar bij lukraak inzetten doe je meer kwaad dan goed.
Bij het tanken hebben we wel geleerd om eerst te kiezen en dan te tanken. Waarom weten directies en leidinggevenden dan zo vaak niet wat er in hun organisatie nodig is? Terwijl de consequenties van de verkeerde inzet net zo desastreus is.

Wat is beter?

Dat is geen issue. Net als bij brandstof is management of leiderschap onmisbaar, je moet het alleen in de juiste omgeving gebruiken. Voor de duidelijkheid vergroot ik hier de verschillen;

Een manager realiseert zijn doelen door zich te focussen op processen, analyses, beheersing en borging. “hoe bereik ik zo snel en efficiënt mogelijk mijn doel?”

Een leider realiseert zijn doelen door zich te focussen op mensen, synergie, motivatie en kansen. “Hoe bereik ik zo goed en effectief mogelijk mijn doel?”

Beiden zijn dus van onschatbaar belang voor een organisatie. Maar de kracht van een manager zit in het bedrijfsproces, hij is de architect en keurmeester van het geheel. De kracht van de leider zit in de mensen waar hij voor staat, hij is de gildemeester en drijfveer van het geheel.
Als je het zo simpel stelt, zie je als snel wáár in de organisatie, welke functie het best tot zijn recht komt. Ook wordt nu duidelijk dat een manager en een leider verschillend zijn in hun taak, opleiding, achtergrond en benadering, maar dus ook als mens andere eigenschappen zullen hebben. En daar herkennen we de “geboren” managers en leiders.

De geboren manager

Hij is altijd op tijd aanwezig, heeft zijn zaken precies en systematisch voorbereid en kent alle details. Zijn maatstaven zijn zondermeer hoog en zijn beslissingen zijn weloverwogen en gestoeld op ratio, analyses, feiten, logica en richtlijnen. Hij heeft een hekel aan kritiek, falen, slordigheid en amicaal gedrag.
Mensen waarderen zijn doorzettingsvermogen, kennis en inzicht, maar ervaren ook ongevoeligheid, solistische afstandelijkheid en soms drammerigheid. Hij werkt op basis van richtlijnen en functionele gezag.

De geboren leider

Hij is energiek en aanwezig, weet wat er leeft bij “zijn” mensen en vindt voor ieder probleem een oplossing. Hij kan out-of-the-box denken, haalt het beste uit mensen en teams en kent de kracht van het motiveren, stimuleren en enthousiasmeren. Hij heeft een hekel aan afwijzing, onnodige feiten en details en sfeerproblemen.
Mensen waarderen zijn enthousiasme, optimisme en snelheid, maar ervaren ook oppervlakkigheid, slordigheid en soms naïviteit. Hij werkt op basis van relaties en respect.

De verschillen op een rij

Manager of leider?

 

Waar herken je jezelf in? Hoe zien anderen jou? Heb je maximale effectiviteit?
De kracht van managementtraining en coaching is een sleutelfiguur in een organisatie te laten groeien in zijn functievaardigheden. Hierdoor groeit als vanzelf zijn hele team of afdeling mee.
Management- en leiderschapsontwikkeling is bijzonder effectief; de positieve effecten en resultaten gaan veel verder dan je aanvankelijk zou verwachten. Een goede manager of leider op de juiste plaats werkt als een turbo op zijn deel van de organisatie.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Guido Vermeeren geeft businesscoaching en managementtrainingen aan ondernemers, managers en leidinggevenden. Neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking of intake.
Ik wens je nu al veel succes!

Guido Vermeeren
06-4852 4772
www.GuidoVermeeren.nl

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!