schijn-luisteren

Je hebt het vast zelf ook wel eens meegemaakt; twee mensen zijn in een heftige discussie verwikkeld en jij zit het op een afstandje aan te horen.
Dan is je vast en zeker opgevallen dat als twee mensen strijden om gelijk te krijgen, er nooit iemand wint.
Dat kan ook niet, want het is eigenlijk puur éénrichtingsverkeer, dat door twee mensen tegelijk wordt neergezet.

Als je als buitenstaande meeluistert, dan hoor je dat er zelden wordt geprobeerd om de ander te begrijpen, maar dat de momenten dat iemand zwijgt omdat de ander praat worden gebruikt om nieuwe munitie op de tong te leggen.

In vergaderingen zie je ook vaak mensen die de argumenten van anderen niet proberen te begrijpen of daar niet inhoudelijk op doorvragen. Deze mensen zijn nog net beleefd genoeg om er niet doorheen te praten, maar hun oren staan op non-actief zolang ze niet aan de beurt zijn. En als ze dan mogen praten, gaan ze ook echt helemaal los. Maar meestal zonder enige aansluiting op wat de vorige spreker heeft gezegd. Tenenkrommend als je hierbij aan tafel zit. En zo zonde van je tijd en energie….

Gelukkig is constructief communiceren wel te leren, er is dus nog hoop! Mocht jij in een team zitten waar slecht wordt geluisterd mag je me altijd bellen. Ik zal écht naar je luisteren. 😉

 

 

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!