Speels ontdekken

Onbewust weten we allemaal dat het waar is. Of het nu gaat om je familie, vrienden of collega’s; je leert elkaar pas echt kennen als je samen iets hebt beleeft. Daarom heet het waarschijnlijk ook zo; be-leven.

Ik kom door mijn werk als ondernemerscoach vaak in aanraking met groepen die al jarenlang bij elkaar werken. Zelf zeggen ze dat ze een team zijn dat al jarenlang samenwerkt. Ik geef ze daar niet zo maar gelijk in. Het feit dat je in één pand werkt en dat daar ook anderen voor dezelfde organisatie werken, maakt je wel collega’s maar daardoor nog geen team.

Om een team te zijn moet je elkaar kennen, aanvoelen, vertrouwen en respecteren. Dan moet je dus wel diepgaande dingen van de ander weten en van jezelf hebben laten zien. Openheid, transparantie en verbinden. Makkelijk om op te schrijven, maar niet zo simpel om in een groep te laten groeien.

Ik werk zelf graag en veel volgens het model van Patrick Lencioni, schrijver van “de vijf frustraties van teamwork”. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op https://www.guidovermeeren.nl/teamwork-piramide-van-lencioni/

Bij het bouwen aan teamspirit worden veel troeven ingezet, door managers (eigenlijk dus leiders), coaches, psychologen, mediators en noem maar op.
Het is heel mooi om te zien dat mensen elkaar pas gaan begrijpen als er een goede mix is van openheid en speelsheid, van samen inzichten krijgen en dingen doen, ontdekken en verbinden.
Natuurlijk gebeurt zoiets goed onderbouwd en onder regie, maar de sfeer voelt als spelen en vriendjes maken.
En dan kun je in een paar dagen meer bereiken om een team te smeden dan met jarenlang werken en vergaderen. Zelfs de goede leiders, die regelmatig bilateralen (één op één gesprekken) met hun teamleden hebben, weten dat je van samen “beleven en spelen” meer van elkaar leert dan het beste gesprek.

De maandochtendwijsheid van deze week is goed om te lezen en nog beter om toe te passen. Zowel privé als zakelijk. Je zult verbaasd staan hoe snel de gene tegenover je zijn of haar “echte ik” laat zien als je zelf eerst je maskers afdoet en verbinding maakt met het kleine kind in jezelf. Een beleving die ik iedereen gun!

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!