Wat zegt het verleden over de toekomst?

Voor de maandagochtendwijsheid van deze week ga ik terug naar een vurige discussie die twee groepsleden tijdens een sessie voerden.
De een vond dat je het verleden moet kennen en onderzoeken om je toekomst te kunnen sturen.
De ander vond dat je het verleden achter je moet laten en het moet afsluiten.
Een interessant thema met vurige sprekers!

Zou het kunnen zijn dat de waarheid in het midden ligt?
Primair ben ik er voorstander van om te herkennen en erkennen waar je vandaag staat en je te focussen op wat je wilt bereiken ik de toekomst. Die ligt tenslotte nog helemaal open. Daar kun je meer invloed op uitoefenen dan je denkt.
Als mensen eindeloos lang willen zagen over hun slechte jeugd en hun kansloze leven, haak ik persoonlijk snel af. Daar gaat niemand het geluk vinden. Maar het verleden “vergeten en afdekken” is in mijn beleving heel gevaarlijk. Ik werk veel met mensen die op middelbare leeftijd ernstige klachten krijgen waar onverwerkte (jeugd-) trauma’s aan ten grondslag liggen. je kunt het verleden nu eenmaal niet onder het vloerkleed vegen. Dan kom je het altijd een keer tegen op het verkeerde moment, in de verkeerde situatie en met de verkeerde gevolgen.

Volgens mij is het verleden wat het is en moet je het noch doodknuffelen, noch dramatiseren. Belangrijk is wat het verleden vandaag met je doet. Hoe kleurt het jouw perceptie op je zelfbeeld, je krachten, zwakten en kansen. Als je het verleden toestaat om vandaag alles somber te zien, dan heb je een uitdaging. Als je het verleden doodzwijgt en verstopt, heb je een tijdbom. Als je het verleden kent en erkent, maar daar probeert een positieve leerkans uit te halen, ben je volgens mij het beste af.

Ik heb tijdens een opleiding zelf ooit eens de stelling moeten verdedigen “het is nooit te laat voor een goede jeugd”.
Nou, daar had ik wel even moeite mee!
Maar uiteindelijk heb ik ontdekt dat het echt waar is. Wat er ooit is gebeurd gaat niet veranderen. Maar hoe het jouw leven nu en in de toekomst beïnvloed zeker wel.

Voor degene die zich in mijn overpeinzing herkent is hier de maandagochtendwijsheid van deze week:

 

Kennismaken met Guido?

Heb jij het gevoel dat het beter kan en moet? Dat je grip wilt krijgen op jouw persoonlijke slagkracht en de motivatie van je team? Dat je nieuwe doelen wilt stellen en waar wilt maken? Drink dan een kop koffie  met Guido tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!