Het is voor iedereen heerlijk om er even een paar weken tussenuit te knijpen. Ook jouw personeel moet de batterij opladen. Maar bij terugkomst op hun werk vinden veel mensen het lastig om weer aan de slag te gaan. Zij lijden aan het post-vakantiesyndroom. De collega’s moeten immers bijgepraat worden (het beruchte koffiemachinepraatje) en dat is leuker dan de berg werk die er ligt verzetten. Hoe voorkom je dat jouw medewerkers te lang in hun motivatiedipje blijven hangen?
Een dipje in de motivatie na de vakantie is heel normaal. De vakantie is voorbijgevlogen, want elke dag was verrassend en nieuw. Hoe anders is dat op de werkvloer. Daar is elke dag hetzelfde. Het moeten oppakken van deze dagelijkse routine is weinig motiverend.
Nog zulke dompers zijn de uitpuilende mailbox en de stapel dossiers. Zeker omdat het verschil tussen nietsdoen en werken onder tijdsdruk zo groot is. We moeten weer in ons werkritme komen en één van de eerste dingen die we moeten doen is het wegwerken van een achterstand. Niet bepaald een leuk vooruitzicht…
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen van een post-vakantiesyndroom begint al voor de vakantie. Door een goede vakantieplanning te maken, voorkom je een te hoge werklast. Door te zorgen voor een evenwichtige bezetting tijdens de vakantiemaanden, snijdt het mes aan twee kanten. De achterblijvers kunnen het bedrijf draaiende houden zonder zich een slag in de rondte te werken én de vakantiegangers kunnen na hun vakantie met een schone lei beginnen.
Profiteer van nieuwe inzichten
Eén van de grootste voordelen van vakantie is dat we dan helemaal tot rust komen. Vaak geeft dit nieuwe inzichten. Zorg er daarom voor dat je vlak na hun vakantie even met de vakantiegangers om tafel gaat zitten. Meer dan eens hebben zij een verfrissende kijk op lastige projecten. Het geeft jou meteen de gelegenheid om de motivatie te peilen en de vinger aan de pols te houden. En je werknemers zullen je betrokkenheid zeker waarderen!